Vedlikeholdsplan med tilstandsanalyse

Et styringsverktøy for budsjettering til fremtidig vedlikehold.

Tilstandsanalyse fellesdeler sameie og hele boliger ved behov for grundig gjennomgang for å planlegge fremtidig vedlikehold, rekkefølge av vedlikehold og sette opp vedlikeholdsbudsjett.

Tilstandsanalysen utføres etter Norsk Standard 3424 av kvalifisert takstingeniør.

Spira Takst utarbeider vedlikeholdsplaner etter en tilstandsanalyse for boliger, større bygg, rekkehus, seksjonerte boliger med fellesdeler, sameier og mange bygninger på eiendommen etter norsk standard 3424.

Tilstandsanalysen og vedlikeholdsplanen lages i et webbasert system hvor oppdragsgiver får tilgang med et årlig abonnement. Spira Takst lager vedlikeholdsplaner innenfor sitt kompetanseområde. Teknisk anlegg som vann og avløp, elektrisk, ventilasjon, fyrkjeler med mer utføres av andre faggrupper som legges til i det webbaserte systemet av Spira Takst, i samarbeid med sameiet.

Huseier eller styret i sameie får da tilgang til alle eiendommene/ bygninger, samlet på én plattform, og kan dele eiendommene digitalt med sitt nettverk av fagfolk.

Sameiet får da full tilgang til dokumentlagring, vedlikeholdsplan, års hjul for ettersyn og kontroll.

Kort fortalt kan huseier følge opp og jobbe videre på de oppgaver/registreringer som faggrupper gjør på din eiendom. Enkle tiltak kan utføres og kvitteres ut i selve vedlikeholdsplanen. Leverandører kan også kobles direkte til oppgavene. Alt loggføres direkte på eiendommen og bygningen.

Når vedlikeholdsplanen er ferdig, har dere et styringsverktøy dere kan budsjettere etter.

Ett sameie som har budsjettert inn fremtidig vedlikehold i felleskostnader øker verdien på hver boenhet.

Mer om selve Tilstandsanalysen.

Tilstandsanalyse utføres etter NS 3424 nivå 1. Takstmann og oppdragsgiver vurdere underveis om det er behov for ytterligere undersøkelser på nivå 2 og 3 på enkelte bygningsdeler. Dette avtales spesielt. Oppdragsgiver bør ha fullmakter til å bestille en mer detaljert undersøkelse på enkelte steder. Det kan innebære inngrep i konstruksjon, prøvetaking for analyse, innhenting av dokumentasjon og tolkning av de funn som er gjort.

Egenerklæringsskjema, tegninger og dokumentasjon på forvaltning drift og vedlikehold må sameiet skaffe om det er mulig.

Tilstandsrapporten er en systematisk presentasjon av de forhold som takstmannen har observert.

Rapporten inneholder beskrivelser, tilstandsgrader, konsekvenser og tiltak frem i tid.

Rapportens struktur, metodikk og terminologi er, så langt det er naturlig i Tilstandsrapporten, utført i henhold til (Norsk Standard) NS 3424 (tilstandsrapport) og NS 3451 (bygningsdeler). Materialbeskrivelser og beskrivelser av symptomer på tilstandssvekkelse er i tråd med veiledning for NS 3424 og tilhørende definisjoner og terminologi.

Byggetekniske tilstandssvekkelser angis også etter dennestandarden på følgende måte:

  • Tilstandsgrad 0: Ingen symptomer
  • Tilstandsgrad 1: Svake symptomer
  • Tilstandsgrad 2: Middels kraftige symptomer
  • Tilstandsgrad 3: Kraftige symptomer (også sammenbrudd og total funksjonssvikt)

Levetidsbetraktninger

Det refereres til en levetidstabell, utarbeidet på grunnlag av Byggforskserien Byggforvaltning 700.320 «Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler». Relevante deler av tabellen kommer frem i rapporten for et utvalg av særlig utsatte bygningsdeler. Normal levetid er angitt generelt og ca. i et intervall mellom høy og lav forventet teknisk levetid avhengig av hvilke faktorer som er til stede av de som gjør seg gjeldende, for eksempel regn, vind, sol, frost, forurensning og bruk.

Levetiden kan variere noe dersom andre kriterier enn teknisk levetid, som for eksempel estetikk, økonomi, sikkerhet, funksjon eller brukerønsker, er lagt til grunn. Levetidsbetraktningen er generell og angir gjennomsnittlig normal levetid.

Andre uttrykk og definisjoner

Tilstandsgrad (TG): Uttrykker tilstanden til objektet med utgangspunkt i et definert referansenivå.

Referansenivå: Gitt forventet tilstand til en bygningsdel, blant annet vurdert ut fra alder og normal bruk.

Svikt: Et negativt avvik mellom observert tilstand og referansenivået.

Stikktakninger: Enkel kontroll under overflaten av et objekt, ved hjelp av små stikk med en spiss gjenstand.

Normal levetid: Gjennomsnittlig teknisk levetid for et bygg eller en bygningsdel, vurdert ut fra de normale påvirkninger og det materiale som objektet består av.

Symptom: Et tegn på en bestemt tilstand ved objektet, normalt benyttet ved beskrivelse av negative avvik, svikt.

Tilstand: Et uttrykk for objektets generelle godhet i forhold til referansenivået, gradert i forhold til avvik fra referansenivået

Visuell: Det som kan sees, og i denne sammenheng antyder det en begrensning i befaringsmetoden slik at befaring ved hjelp av andre hjelpemidler enn synet ikke inngår.

Fuktmålerutstyr: Teknisk hjelpemiddel til å måle eller søke etter fuktighet i konstruksjoner.

Få et pristilbud!

Du kan også ringe (+47) 400 53 198
eller bruke kontaktskjemaet vårt.

Hei! Har du noen spørsmål?

Mitt navn er Ivan Bredo Isaksen, og jeg er daglig leder i Spira Takst AS. Med mange års erfaring i bransjen har jeg opparbeidet meg en bred kompetanse innen taksering, og jeg er her for å hjelpe deg med alle dine takstbehov.

Trenger du en takst eller hjelp fra en erfaren takstmann? Ta kontakt!